Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Vítám Vás na svých stránkách, jmenuji se Vladimír Mates (nar. 1933), jsem bohemistou, etymologem a onomastikem. Vystudoval jsem FFUK v Praze (1953-1958) a zaměřil se na nauku o vlastních jménech. Pracoval jsem v redakci měsíčníku MY (1964-1969). Když tento velmi žádaný časopis padl na oltář normalizace mezi prvními, nesměli jeho redaktoři včetně mě dále publikovat. Takřka dvacet let jsem pak pracoval jako stavební zámečník. Knižně publikuji od konce devadesátých let. Knihy, které jsem vydal najdete zde.

 Kromě knižních publikací jsem napsal několik set článků, rozborů jmen do různých časopisů (po pět let jsem zodpovídal dotazy čtenářů v týdeníku Naše rodina, delší dobu i v Krásné paní a v poslední době i v eSlánských listech, viz v »menu oblíbené« diskuse – Slánské listy). Zhruba tedy jde o 1500 příjmení, jimiž jsem se dosud zabýval.

Pozn.: Velice čile se mnou spolupracují mj. i ti, kteří sestavují svůj rodopis. Většinou si můj jazykový rozbor dávají na úvod svého genealogického bádání. A v nejednom případě jim usnadnil - pokud bylo příjmení odvozeno z názvu obce či kraje - putování do míst, kde žili jejich předkové.